• AANPAK

Nieuws

 • Video Nederlands Hart Netwerk

  In 2018 heeft het Nederlands Hart Netwerk de Value Based Health Care Prize ge...

  Lees meer
 • KWALITATIEF ONDERZOEK NHN

  Eind 2018 is een korte online vragenlijst rondgestuurd aan alle betrokkenen v...

  Lees meer
 • EVALUATIE NHN

  Eind 2018 zijn alle betrokkenen van het NHN gevraagd om een online evaluatie ...

  Lees meer
Meer nieuws

Methodiek

Om de samenwerking, uniformiteit, transparantie en kwaliteit van zorg voor patiënten met een hartaandoening op een structurele manier aan te pakken is door het Nederlands Hart Netwerk een specifieke methodiek ontwikkeld. Deze methodiek wordt weergegeven middels een kwaliteitsmodel.

Kwaliteitsmodel

In het kwaliteitsmodel is een onderverdeling gemaakt tussen ‘organisatie & medisch inhoudelijk’ en ‘kwaliteit’.

Voor de totstandkoming van uniforme zorgstandaarden spelen zowel de organisatorische als medisch inhoudelijke factoren (o.a. richtlijnen en protocollen) een rol. Op basis van deze gegevens wordt de uniforme zorgstandaard voor een specifieke hartaandoening vastgesteld tussen de betrokken zorgprofessionals (o.a. cardiologen, huisartsen, verpleegkundigen, etc.). De uniforme zorgstandaard wordt vervolgens gevisualiseerd middels een metrolijn, zodat alle stappen in het zorgproces inzichtelijk zijn voor de betrokkenen.

Om de kwaliteit van de uniforme zorgstandaard in kaart te brengen worden kwaliteitsindicatoren vastgesteld en geëvalueerd. Onder kwaliteitsindicatoren gaat het model specifiek in op wetenschappelijk onderbouwde uitkomst-, proces-en structuurindicatoren. Om de kwaliteit van het kwaliteitsmodel op het hoogst haalbare niveau te houden wordt het jaarlijks geëvalueerd (en indien nodig aangepast). Hierbij wordt met name gekeken of de kwaliteitsindicatoren nog up-to-date zijn en de vastgestelde zorgstandaarden nog voldoen aan de laatste richtlijnen. Om de kwaliteit van de zorgstandaarden binnen de ziekenhuizen te borgen worden periodiek audits uitgevoerd binnen de betrokken ziekenhuizen. Middels de audit worden de vastgestelde kwaliteitsindicatoren (van de uniforme zorgstandaarden) geëvalueerd. Het continu verbeteren van de kwaliteit binnen het Nederlands Hart Netwerk staat beschreven onder kwaliteitscyclus.

Auditsysteem

Een belangrijke kernwaarde van het Nederlands Hart Netwerk is het ‘continu leren van elkaar’. Binnen het Nederlands Hart Netwerk wordt dit geoperationaliseerd door de audit uit te voeren door het auditteam van het Nederlands Hart Netwerk. De basis van de audit zijn de kwaliteitsindicatoren van de vastgestelde zorgstandaard. Het uitvoeren van de audit leidt tot verbeterpunten voor vakgroep Cardiologie. Gebaseerd op de verbeterpunten wordt door de vakgroep Cardiologie een verbeterplan opgesteld. De inhoud van het verbeterplan wordt getoetst aan de hand van vooropgestelde criteria. Na goedkeuring wordt het verbeterplan binnen de vakgroep Cardiologie (en binnen het betreffende ziekenhuis) uitgevoerd.

Nieuws

 • Video Nederlands Hart Netwerk

  In 2018 heeft het Nederlands Hart Netwerk de Value Based Health Care Prize ge...

  Lees meer
 • KWALITATIEF ONDERZOEK NHN

  Eind 2018 is een korte online vragenlijst rondgestuurd aan alle betrokkenen v...

  Lees meer
 • EVALUATIE NHN

  Eind 2018 zijn alle betrokkenen van het NHN gevraagd om een online evaluatie ...

  Lees meer
Meer nieuws
 • 1ste lijn

  1ste lijn

  Samenwerkingspartners binnen de 1ste lijnszorg

  Lees meer
 • 2de lijn

  2de lijn

  Samenwerkingspartners binnen de 2de lijnszorg

  Lees meer
 • 3de lijn

  3de lijn

  Samenwerkingspartners binnen de 3de lijnszorg

  Lees meer
 • Lukas Dekker cardioloog Catharina ziekenhuis

  "State of the art zorgpaden die de muren van de zorginstellingen overstijgen gaan grote voordelen bieden voor zowel de patiënten, de kwaliteit en de efficiëntie"

  Lukas Dekker cardioloog Catharina ziekenhuis
 • Hans Janssen cardioloog St. Anna ziekenhuis

  "Binnen de huidige financiële kaders streven naar optimale regionale samenwerking ter verbetering van de zorg voor onze cardiale patiënt"

  Hans Janssen cardioloog St. Anna ziekenhuis
 • Martijn Burg cardioloog Elkerliek ziekenhuis

  "Hoogwaardige zorg leveren doen we samen"

  Martijn Burg cardioloog Elkerliek ziekenhuis
 • Peter Polak cardioloog St. Anna ziekenhuis

  "Samenwerking is van essentieel belang om de kwaliteit van zorg voor patiënten met een hartaandoening te optimaliseren"

  Peter Polak cardioloog St. Anna ziekenhuis
 • Luc Theunissen cardioloog Máxima Medisch Centrum

  "Door het toetsen van elkaars kwaliteit van zorg zijn we in staat om continu van elkaar te leren en de kwaliteit van zorg continu te optimaliseren"

  Luc Theunissen cardioloog Máxima Medisch Centrum

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.