• STANDAARD

Nieuws

 • Nieuwe vacatures

  Binnen het NHN hebben we een tweetal nieuwe vacatures open staan. Wil jij ...

  Lees meer
 • Adviesgroep Innovaties

  Onlangs zijn we gestart met de adviesgroep 'innovaties'. Hiermee will...

  Lees meer
 • Sponsorevenement

  Op 23 juni 2020 vond het jaarlijkse sponsorevenement plaats. In tijden van he...

  Lees meer
Meer nieuws

Eerste netwerk voor hartpatiënten in Nederland geïmplementeerd

Patiënten met atriumfibrilleren in de regio Zuidoost Brabant kunnen vanaf februari 2017 rekenen op optimaal afgestemde en patiëntgerichte zorg. Als eerste regio in Nederland hebben huisartsen, verpleegkundigen en cardiologen gezamenlijke zorgpaden ontwikkeld en geïmplementeerd en werken zorgverleners in de hele keten op een georganiseerde manier samen met één doel: de best mogelijke uitkomsten voor de patiënt, welke gemeten en continu verbeterd worden.

ATRIUMFIBRILLEREN

In Nederland lijden ongeveer 300.000 mensen aan atriumfibrilleren. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren toenemen. Vandaar dat de zorgverleners in de 1ste, 2de en 3de lijn in de regio Zuidoost Brabant de handen ineen geslagen hebben om de best mogelijke zorg te bieden voor patiënten met een hartaandoening.

NETWERK ATRIUMFIBRILLEREN

Het netwerk atriumfibrilleren is het eerste netwerk van het Nederlands Hart Netwerk (NHN) dat volledig operationeel is. Dit betekent dat de ontwikkelde zorgstandaard (bestaande uit uniforme definities, initiële condities, kwaliteitsindicatoren, een gezamenlijk zorgproces en op elkaar afgestemde protocollen) voor atriumfibrilleren vanaf februari 2017 wordt geïmplementeerd binnen de zorginstellingen in de 1ste, 2de en 3de lijn in de regio Zuidoost Brabant. Vernieuwend aan deze aanpak is dat de zorg in de gehele keten afgestemd wordt rondom de patiënt. Dit betreft niet alleen de verwijsgegevens, maar ook gezamenlijke en afgestemde protocollen. Daarbij worden de voor patiënten belangrijkste uitkomsten zoals de kwaliteit van leven, het aantal ziekenhuisopnames of de bijwerkingen van medicatie gemeten en verbeterd door de betrokken zorgaanbieders. Het voordeel van dit netwerk is bovendien dat alle betrokken zorgaanbieders dezelfde aanpak hanteren voor de behandeling van patiënten met atriumfibrilleren.

AF POLI

De AF poli is de kern van het netwerk atriumfibrilleren. Door de inrichting van deze AF poli  binnen het Catharina ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en St. Anna ziekenhuis kunnen patiënten sneller geholpen worden, ontvangen uitgebreidere informatie van een atriumfibrillerenverpleegkundige, kunnen de behandelresultaten beter gemonitord worden en kunnen de kosten van de geleverde zorg worden gereduceerd.

VALUE BASED HEALTHCARE

Het NHN is een samenwerkingsverband tussen zorgaanbieders uit de 1ste, 2de en 3de lijn (o.a. huisartsen, cardiologen, verpleegkundigen, apothekers, trombosedienst, thuiszorg, ambulancedienst en diagnostische centra) met als doel de beste uitkomsten voor patiënten met een hartaandoening te kunnen bieden. Daarbij is het NHN gebaseerd op Value Based Healthcare, wat inhoudt dat de waarde voor de patiënt centraal staat, gedefinieerd als (patiënt relevante) uitkomsten gedeeld door de kosten voor de geleverde zorg. Om de hoogste waarde voor de patiënt te kunnen realiseren zijn binnen het NHN diverse netwerken gecreëerd rondom specifieke hartaandoeningen (o.a. atriumfibrilleren, hartfalen,  coronairlijden en kleplijden). In ieder netwerk ontwikkelen zorgaanbieders gezamenlijk een uniforme zorgstandaard, teneinde dezelfde aanpak te hanteren, deze continu verder te verbeteren en daardoor de best mogelijke uitkomsten voor de patiënt te realiseren.

Nieuws

 • Nieuwe vacatures

  Binnen het NHN hebben we een tweetal nieuwe vacatures open staan. Wil jij ...

  Lees meer
 • Adviesgroep Innovaties

  Onlangs zijn we gestart met de adviesgroep 'innovaties'. Hiermee will...

  Lees meer
 • Sponsorevenement

  Op 23 juni 2020 vond het jaarlijkse sponsorevenement plaats. In tijden van he...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Lukas Dekker cardioloog Catharina ziekenhuis

  "State of the art zorgpaden die de muren van de zorginstellingen overstijgen gaan grote voordelen bieden voor zowel de patiënten, de kwaliteit en de efficiëntie"

  Lukas Dekker cardioloog Catharina ziekenhuis
 • Hans Janssen cardioloog St. Anna ziekenhuis

  "Binnen de huidige financiële kaders streven naar optimale regionale samenwerking ter verbetering van de zorg voor onze cardiale patiënt"

  Hans Janssen cardioloog St. Anna ziekenhuis
 • Pascale Voermans voorzitter RvB SGE zorg

  "Samen de beste cardiologische zorg leveren, rondom de patiënt, gericht op de toekomst"

  Pascale Voermans voorzitter RvB SGE zorg
 • Ellen Huijbers kaderhuisarts en medisch directeur DOH

  "De juiste zorg op de juiste plek voor de cardiologische patiënt"

  Ellen Huijbers kaderhuisarts en medisch directeur DOH
 • Martijn Burg cardioloog Elkerliek ziekenhuis

  "Hoogwaardige zorg leveren doen we samen"

  Martijn Burg cardioloog Elkerliek ziekenhuis
 • Peter Polak cardioloog St. Anna ziekenhuis

  "Samenwerking is van essentieel belang om de kwaliteit van zorg voor patiënten met een hartaandoening te optimaliseren"

  Peter Polak cardioloog St. Anna ziekenhuis
 • Luc Theunissen cardioloog Máxima Medisch Centrum

  "Door het toetsen van elkaars kwaliteit van zorg zijn we in staat om continu van elkaar te leren"

  Luc Theunissen cardioloog Máxima Medisch Centrum

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.